Τα πάντα όλα γύρω από την στρογγυλή θεά

Το blog αυτό είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες του μαθήματος "Διαδικτυακή Δημοσιογραφία", και μου χάρισε το απόλυτο..."10".
Η έλευσή μου στην Ιταλία, μέσω του προγράμματος Erasmus, αναθέρμανε το ενδιαφέρον μου για το παραμελημένο μου ιστολόγιο κι έτσι αποφάσισα να μπω εκ νέου σε ρυθμούς γραφής, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την παρουσία μου στα ιταλικά γήπεδα.

Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

FAL-ca(O)mpeões



Ένας κούκος δε φέρνει πάντα την άνοιξη, αλλά ένας Φαλκάο σίγουρα μπορεί να κάνει τη διαφορά. Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε περίτρανα και στο χθεσινό τελικό του Europa League, όπου ο Κολομβιανός άσσος χάρη στο 17ο γκολ που σημείωσε στη φετινή διοργάνωση χρίστηκε εκτός από πρώτος σκόρερ του θεσμού και πρωταθλητής, οδηγώντας την Πόρτο στην κατάκτηση του τέταρτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία της.


 Μετά τη στέψη της ως Κυπελλούχος το 2003 με τον Ζοζέ Μουρίνιο στο "τιμόνι", η πρωταθλήτρια Πορτογαλίας, Πόρτο, με τον Αντρέ Βίλας-Μπόας πλέον στον πάγκο της, κατόρθωσε να διπλασιάσει τα τρόπαιά της στο συγκεκριμένο θεσμό, κερδίζοντας στον μεγάλο τελικό-πορτογαλικό "εμφύλιο", την Μπράγκα με 1-0 χάρη στο τέρμα του Φαλκάο στο 44ο λεπτό της αναμέτρησης. Μάλιστα, οι "δράκοι" με την νίκη τους αυτή έφτασαν στην επίτευξη του εκπληκτικού "τέσσερα στα τέσσερα" σε τελικούς ευρωπαϊκών διοργανώσεων, καθώς εκτός από της δύο συμμετοχές-κατακτήσεις του Κυπέλλου Uefa/Europa League, έχουν ακόμη δύο παρουσίες σε τελικό του Champions League με ισάριθμες κατακτήσεις(1987, 2004).
 Η ομάδα του Βίλας-Μπόας ήταν κυρίαρχη σε όλη την διάρκεια του αγώνα, ωστόσο η Μπράγκα ήταν αυτή που σημείωσε την πρώτη αξιόλογη ευκαιρία. Μόλις στο 4΄ο Κουστόντιο με σουτ στην κίνηση έστειλε την μπάλα δίπλα από την εστία του Έλτον, ενώ η απάντηση για την Πόρτο ήρθε τρία λεπτά αργότερα με πλασέ του Χουλκ το οποίο κατέληξε άουτ.

  Η συνέχεια του ημιχρόνου δεν είχε να προσφέρει πληθώρα ευκαιριών, αλλά εκεί που όλα έδειχναν ότι οι δύο ομάδες θα επέστρεφαν στα αποδυτήρια για την ανάπαυλα διατηρώντας το "μηδέν", ο Ρανταμέλ Φαλκάο στο 44' μετά από εξαιρετική σέντρα του Γκουαρίν και με εκπληκτική γυριστή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στη δεξιά γωνία του Αρτούρ "γράφοντας" το 1-0 για τους "πορτίστας".  

 Με την έναρξη του δευτέρου μέρους το συγκρότημα του Ντομίνγκος Πασιένσια στο 46' έφτασε πολύ κοντά στην ισοφάριση με τον Μοσορό που βγήκε μόνος απέναντι στον Έλτον, όμως ο Βραζιλιάνος πορτιέρο κατάφερε να αποκρούσει την τελευταία στιγμή με τα πόδια. Οι δύο ομάδες στην εξέλιξη του παιχνιδιού δεν απείλησαν ιδιαίτερα τα αντίπαλα δίχτυα, με αποτέλεσμα η Πόρτο να φτάσει στην κατάκτηση του πολυπόθητου τροπαίου με μοναδικό γκολ της αναμέτρησης αυτό του 25χρονου Κολομβιανού στο 44'.

ΠΟΡΤΟ: Έλτον, Σαπουνάρου, Ρολάντο, Οταμέντι, Άλβαρο Περέιρα, Φερνάντο, Γκουαρίν (73' Μπελούστσι), Ζοάο Μοουτίνιο, Χουλκ, Βαρέλα (79' Χάμες Ροντρίγκες), Φαλκάο
ΜΠΡΑΓΚΑ: Αρτούρ, Μιγκέλ Γκαρσία, Παουλάο, Αλμπέρτο Ροντρίγκες (46' Κακά), Σίλβιο, Κουστόντιο, Βαντίνιο, Ούγκο Βιάνα (46' Μοσορό), Άλαν, Πάουλο Σέζαρ, Λίμα (66' Μεγιόνγκ Ζε)
 
 Ολοκληρώνοντας, αξίζει να επισημάνουμε ότι ο Αντρέ Βίλας-Μπόας που οδεύει στα χνάρια του Ζοζέ Μουρίνιο, δεδομένου ότι επιδιώκει να οδηγήσει και αυτός με τη σειρά του την Πόρτο στην κατάκτηση του Champions League την προσεχή σεζόν, έγινε ο νεότερος προπονητής στην ιστορία που κατακτά ευρωπαϊκό τίτλο, όντας μόλις 33 χρονών.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου