Τα πάντα όλα γύρω από την στρογγυλή θεά

Το blog αυτό είχε κατασκευαστεί για τις ανάγκες του μαθήματος "Διαδικτυακή Δημοσιογραφία", και μου χάρισε το απόλυτο..."10".
Η έλευσή μου στην Ιταλία, μέσω του προγράμματος Erasmus, αναθέρμανε το ενδιαφέρον μου για το παραμελημένο μου ιστολόγιο κι έτσι αποφάσισα να μπω εκ νέου σε ρυθμούς γραφής, εκμεταλλευόμενη παράλληλα την παρουσία μου στα ιταλικά γήπεδα.

Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ξανά "Βασίλισσα " σε έναν τελικό-θέατρο παραλόγου



Επιστροφή στο θρόνο και στους τίτλους σήμανε η σημερινή νίκη της ΑΕΚ επί του Ατρομήτου με 3-0 χάρη στα γκολ των Λυμπερόπουλου, Μπαχά και Καφέ, στο 69ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος, ο οποίος της χάρισε το 14ο τρόπαιο στην ιστορία της έπειτα από εννέα χρόνια "ξηρασίας". Εντούτοις, η αναμέτρηση αυτή που μόνο γιορτή του ποδοσφαίρου θα έπρεπε κανονικά να αποτελεί, επισκιάστηκε από τα επαίσχυντα επεισόδια που δημιουργήθηκαν πριν, μετά και κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης, και τα οποία "οξύδωσαν" το στιλπνό μέταλλο του κυπέλλου.





Aρχικά, ο αγώνας που ήταν προγραμματισμένος να ξεκινήσει στις 8 και μισή, άρχισε με πεντάλεπτη καθυστέρηση εξαιτίας των επεισοδίων και των ανταλλαγών φωτοβολίδων μεταξύ των οπαδών τη στιγμή που από τα μεγάφωνα του Ολυμπιακού Σταδίου ακουγόταν ο εθνικός ύμνος της χώρας μας(!). Στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης δεν πραγματοποιήθηκαν αξιόλογες ευκαιρίες, ενώ ο Ατρόμητος που έδειξε να "πατάει" καλύτερα απείλησε για πρώτη φορά την εστία του Σάχα με τον Αναστασάκο στο 23'. Στο 28' η "Ένωση" κατόρθωσε να πάρει το προβάδισμα στο σκορ με καρφωτή κεφαλιά του Νίκου Λυμπερόπουλου, έπειτα από εκπληκτική σέντρα του Νάτσο Σκόκο, φάση η οποία ξέσπασε θύελλα αντιδράσεων στην ομάδα του Περιστερίου, καθώς ο "Λύμπε" ήταν σε προφανή θέση οφσάιντ. Στη συνέχεια, οι "κιτρινόμαυροι" στο 37' έφτασαν πολύ κοντά στην επίτευξη ενός ακόμη τέρματος με τον Μπαχά, που είχε περάσει τέσσερα λεπτά νωρίτερα στον αγωνιστικό χώρο ως αλλαγή στη θέση του τραυματία  Σκόκο, όμως ο Ιτάνζ αποσόβησε τον κίνδυνο.
  Κατά τη διάρκεια της αποχώρησης των δύο ομάδων στα αποδυτήρια στην ανάπαυλα, υπήρξε λεκτική αντιπαράθεση στη φισούνα μεταξύ των προέδρων των δύο ΠΑΕ, Γιώργου Σπανού και Σταύρου Αδαμίδη.
  Το δεύτερο ημίχρονο βρήκε το συγκρότημα του Γιώργου Δώνη να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, φτάνοντας πολύ κοντά στην ισοφάριση, αρχικά στο 47' με κεφαλιά του Αναστασάκου έπειτα από σέντρα του Καμαρά, και στη συνέχεια στο 53' όταν η καρφωτή κεφαλιά του Μπαζίνσκι, μετά από εκτέλεση φάουλ του Νεμπεγλέρα, πέρασε πάνω από τα δοκάρια του Σάχα. Στο 57' ήταν η στιγμή για την ΑΕΚ να απειλήσει με τον Δέλλα να χάνει τεράστια διπλή ευκαιρία, με την μπάλα να βρίσκει στην αρχή στο δεξί κάθετο δοκάρι του Ιτάνζ. Τρία λεπτά αργότερα, ο Μανωλάς με εξαιρετική προβολή έσωσε την εστία της ομάδας του, απομακρύνοντας το δυνατό σουτ του Τάτου. Οι Ενωσίτες ,που είχαν πλέον αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο του παιχνιδιού σημείωσαν το 2-0 στο 78' με γκολ του Μπαχά, το οποίο ήταν και το πρώτο που πέτυχε με τη φανέλα της ΑΕΚ, με δυνατό σουτ από το ύψος του πέναλτι, ενώ στο 85' "σφράγισαν" τη νίκη με πλασέ του Καφέ, που είχε μπει ως αλλαγή στο 70' στη θέση του Μπλάνκο.
 
Με την συμπλήρωση του 90λέπτου ο τέταρτος διαιτητής έδωσε εννέα λεπτά καθυστερήσεων, ωστόσο μόνο τα τρία πρώτα λεπτά πρόλαβαν να κρατηθούν, καθώς στο 93' ο Τάσος Κάκος, σφύριξε τη λήξη της αναμέτρησης θέλοντας να προστατέψει τους παίκτες από τους οπαδούς της τυπικά φιλοξενούμενης "Ένωσης",που είχαν εισβάλει αρκετά λεπτά πριν στον αγωνιστικό χώρο. Κάπου εκεί τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο, καθώς οι οπαδοί άρχισαν να κατευθύνονται απειλητικά προς τους παίκτες του Ατρομήτου, εκτοξεύοντας μάλιστα φωτοβολίδες στην κερκίδα όπου φιλοξενούνταν οι οικογένειές τους. Στο σημείο μάλιστα αυτό, οι ποδοσφαιριστές ανέλαβαν  χρέη αστυνομικών προσπαθώντας να προστατεύσουν τους δικούς τους ανθρώπους, μια και τα ματ ήταν για άλλη μια φορά απλοί παρατηρητές, με συνέπεια να έρθουν σε έντονους διαπλυκτισμούς ακόμα και στα χέρια με τους διάφορους ανεγκέφαλους.






Μετά την απονομή των αναμνηστικών μεταλλίων στους δύο φιναλίστ, έπειτα από αρκετή καθυστέρηση και αφού είχαν ηρεμήσει πλέον τα "πνεύματα" με επέμβαση της αστυνομίας, η ΑΕΚ με τους τρεις αρχηγούς της, Νίκο Λυμπερόπουλο, Τραϊανό Δέλλα και Παντελή Καφέ, σήκωσε το πολυπόθητο τρόπαιο και σκόρπισε ξανά χαρά στους χιλιάδες οπαδούς της, δίνοντας παράλληλα το μήνυμα, ότι παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ομάδα, μπορεί να σταθεί στα πόδια της και να συνεχίσει να πετυχαίνει τους στόχους της.

Ατρόμητος: Ιτάνζ, Νάστος, Μπαζίντσκι, Νεμπεγλέρας, Καμαρά(Σαμπού 89'), Αναστασάκος, Σφακιανάκης, Σαγκανόφσκι(66' Μπρίτο), Τάτος, Ολιβέιρα(82' Σαρμιέντο), Σκόνδρας

ΑΕΚ: Σάχα, Μανωλάς, Δέλλας, Μάκος, Καράμπελας, Μπλάνκο(70' Καφές), Λαγός, Ντιόπ, Γεωργέας, Σκόκο(33' Μπαχά), Λυμπερόπουλος





                 Δώνης: "Κάλπικος τίτλος"

Σε δηλώσεις με πολύ σκληρή γλώσσα προέβησαν κατά τη διάρκεια των απονομών τόσο ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ατρόμητος Γιώργος Σπανός, όσο και ο τεχνικός των "κυανόλευκων", Γιώργος Δώνης, ο οποίος δήλωσε σχετικά: "Ήταν ένα έργο στημένο και σκηνοθετημένο. Είναι αθλιότητα να βλέπεις τπυς ποδοσφαιριστές να τρέχουν να σώσουν τις οικογένειές τους... Το ελληνικό κράτος είναι μπουρδέλο. Όταν το αουτσάιντερ μένει πίσω με γκολ δυο μέτρα οφσάιντ δεν έχεις τίποτα άλλο να πεις. Η ΑΕΚ πήρε έναν κάλπικο τίτλο".

                                                Το καλό πράγμα αργεί...

Μπορεί ο Νίκος Λυμπερόπουλος να έχει κάνει πολλά χιλιόμετρα στα γήπεδα, να έχει φτάσει αρκετές φορές στην πηγή μην κατορθώνοντας να πιει νερό, ωστόσο στα 35 του πια χρόνια ευτύχησε να κατακτήσει τον πρώτο τίτλο της πολυετής καριέρας του. Ο παίκτης με τον αριθμό 33 που κατόρθωσε ακόμη να σκοράρει το πρώτο γκολ της ομάδας του στο σημερινό αγώνα, τιμήθηκε μετά τη λήξη ως ο πολυτιμότερος παίκτης της αναμέτρησης. Η συμμετοχή αυτή του "Λύμπε" ήταν η τέταρτη σε τελικό, καθώς είχε δύο αγωνιζόμενος με τη φανέλα του Παναθηναϊκού, και πιο πρόσφατη αυτή του 2009 πάλι με την ΑΕΚ, και αντίπαλο τον Ολυμπιακό σε εκείνο το αξέχαστο 15-14 στα πέναλτι(3-3 κανονική διάρκεια, 4-4 παράταση).





*Ο Παντελής Καφές "έγραψε" τη δική του ιστορία στο θεσμό κατακτώντας το Κύπελλο με τρεις διαφορετικές ομάδες: ΠΑΟΚ, Ολυμπιακό και ΑΕΚ.

*Ο Τάσος Κάκος, ο οποίος εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο συνοδευόμενος από τους δυο γιους του, αποφάσισε να δωρίσει το μισθό του από το παιχνίδι αυτό στο "Παιδικό Χωριό SOS". Μάλιστα, αυτός ήταν και ο τρίτος τελικός που διηύθυνε ο Έλληνας ρέφερι.

*Ο Ατρόμητος αγωνίστηκε καθόλη τη διάρκεια της αναμέτρησης με έξι Έλληνες ποδοσφαιριστές, ενώ η ΑΕΚ, μετά την αντικατάσταση του Μπλάνκο από τον Καφέ, με επτά. Αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο, καθώς το να αγωνίζονται τη σήμερον ημέρα οι ομάδες με περισσότερους Έλληνες στη σύνθεσή τους είναι ένα σπάνιο φαινόμενο στις μεγάλες κατηγορίες, και ιδιαίτερα στη Σουπερλίγκα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου